NOUTATI

Bilant contabil semestrial la 30.06.2018

detalii

CONTACT

Adresa:
Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea

Tel.: 0250/860.157
Fax: 0250/860.157
Email: pnbuila@yahoo.com

Hidrologie

Întreaga reţea hidrografică a Masivului Buila-Vânturariţa este tributară Râului Olt, prin afluenţi direcţi sau indirecţi de dreapta ai acestuia, cu o direcţie de curs, în linii mari de la nord la sud. Principalele râuri care curg în masiv sunt, de la sud-vest la nord-est:


  • BistriÅ£a, afluent al Oltului, care izvorăşte din MunÅ£ii Căpăţânii ÅŸi este formată prin unirea a două pâraie principale: Gurgui (vest), cu izvoarele în Curmătura Rodeanu ÅŸi Cuca (est), cu izvoarele în Curmătura Zănoaga.

    Străbate bara calcaroasă a Masivului săpând chei în extremitatea sud-vestică a acesteia, adunând apele din Munţii Bulzu şi La Clae (versanţii estici), prin numeroase pâraie (Pârâul Fântânii, Pârâul Bulzului) şi din Muntele Arnota (versantul vestic);

  • CosteÅŸti, afluent de stânga al BistriÅ£ei, în care se varsă la sud de Comuna CosteÅŸti, cu izvoare tot în MunÅ£ii Căpăţânii (Curmătura Lespezi), care adună apele de pe versanÅ£ii nord-vestici ai masivului (sectorul până la Plaiul Lespezi) (Pâraiele Åžasa VoiceÅŸti, Ghelălău, Curmăturii), versantul estic al Muntelui Arnota ÅŸi versantul sudic al Muntelui Cacova (Pârâul Sec sau Valea Morii).

    Râul şi-a găsit loc pe traiectul unei falii importante şi a străbătut Masivul de la nord la sud săpâng chei spectaculoase.
  • Otăsău, afluent de stânga al BistriÅ£ei, care iÅŸi are obârÅŸia în Curmătura Builei ÅŸi adună apele de pe versanÅ£ii sudici ai MunÅ£ilor Piatra ÅŸi Albu (Valea Bulzului, Valea Pătrunsa).

  • Cheia, afluent de dreapta al OlăneÅŸtiului, are izvoarele în MunÅ£ii Căpăţânii (zona Zmeuret – Preota). Adună ape atât din zona înaltă MunÅ£ilor Căpăţânii cât ÅŸi din Buila-VânturariÅ£a, atât de pe versanÅ£ii nord-vestici cât ÅŸi de pe cei sud-estici. Cheia sapă în calcarele dintre Stogu ÅŸi VânturariÅ£a un sector de chei foarte spectaculos, unul dintre cele mai sălbatice din Å£ară.

  • OlăneÅŸti, afluent de dreapta al Oltului, cu izvoare în MunÅ£ii Căpăţânii (Vârful Gera), care adună ÅŸi apele de pe versantul estic al Muntelui Stogu. OlăneÅŸtiul sapă ÅŸi un sector de chei, mai scurte dar foarte spectaculoase, bara de calcare prelungindu-se până în versantul estic al acestora.

    La capitolul lacuri şi acumulări de apă masivul este sărac, fiind prezente doar câteva mici lacuri: cele antropice din Pietreni, generate de alunecarea stratelor pe care s-a depus halda de steril de la cariera Bistriţa, două mici iazuri (topliţe) pe Cheile Bistriţei şi câteva mici tăuri în dolinele din zona Muntelui Piatra, care în verile secetoase seacă aproape complet.

    Apele subterane au fost foarte active, generând numeroase fenomene endocarstice, reprezentate prin peste 100 peşteri, la care se adaugă numeroase fenomene exocarstice. Sunt prezente numeroase surse de apă de tipul izbucurilor, dintre care cel al Izvorului Frumos de lânga Schitul Pahomie este cel mai important. Altele mai mici se găsesc la nord de Curmătura Builei (La Troiţă), Poiana Scărişoara, Poiana Pătrunsa, Bistriţa.

  • Pagină realizată de AsociaÈ›ia Kogayon din proiect finanÈ›at de
    Administrația Fondului pentru Mediu și cofinanțat de RNP Romsilva
    Flag Counter