NOUTATI

Bilant contabil semestrial la 30.06.2018

detalii

CONTACT

Adresa:
Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea

Tel.: 0250/860.157
Fax: 0250/860.157
Email: pnbuila@yahoo.com

Comuna Bărbăteşti (racord traseul 6) – Valea Otăsăului (comun cu traseul 7) – Schitul Pătrunsa (racord traseul 6) – Schitul Pahomie (racord traseele 9, 10) – Valea Comarnice – Valea Cheia (racord cu traseul 12, apoi comun) – Schitul Iezer – Satul Cheia

Track-ul gps al traseului

traseu08.gpxtraseu08.gpxtraseu08.gpx

Lungime reală
(km)
Altitudine start
(m)
Altitudine finală
(m)
Altitudinea maximă
(m)
Amplitudine
Alt max - Alt min
(m)
Diferenţă nivel pozitivă
(m)
Diferenţă nivel negativă
(m)
21.41 532.3 443.1 1031.4 588.2 1636.0 -1725.2

Timp de mers :

  • vara : 6 ½ - 7 ½ h
  • iarna : 8 – 9 h

Locuri de adăpost : Schitul Pătrunsa, Schitul Pahomie, Schitul Iezer

Puncte de alimentare cu apă : Valea Otăsău, Schitul Pătrunsa, Schitul Pahomie, Schitul Iezer

Descriere : Traseul face legătura între două din satele de la poalele Builei: Cheia şi Bărbăteşti, trecând pe la 3 dintre schiturile din zonă: Pătrunsa, Pahomie şi Iezer. Este un traseu care nu prezintă dificultăţi, fiind în mare parte axat pe drumuri forestiere, putând fi parcurs fără probleme şi iarna.

Traseul are ca punct de plecare Satul Bărbăteşti, mai exact capătul satului, în dreptul ultimelor case, din acelaşi punct cu traseele nr. 6 şi 7. Prima parte este comună cu traseul nr. 7.

Prima parte a traseului este pe drumul forestier (3 km) de pe Valea Otăsăului. Parcurgându-l trecem mai întâi printr-o zonă cu poieni aflate de-o parte şi de alta a râului şi pe rând pe lângă: barieră, panou informativ, troiţă cu izvor şi amenajări ale unei captări de apă: bazine, filtre, decantor, baraj de captare. La capătul drumului forestier ajungem la o intersecţie şi confluenţă (Valea Pătrunsa cu Pârâul Mărului, care formează Otăsăul), unde se află o clădire a Schitului Pătrunsa, panou informativ şi stâlp indicator ce marchează desprinderea traseului nr. 7 care urcă în Curmătura Builei.

Urcăm pe interfluviul dintre cele două văi, pe poteca abruptă de pe muchie. După 15 minute trecem de pe muchie pe versantul vestic şi ajungem la o mică şa de unde coborâm uşor pe versantul estic. Urcăm în 15 minute într-o mică şa unde se află amenajat un loc de odihnă, apoi urcăm din nou, mai întâi pe muchie, apoi pe versantul estic. Ieşim din nou în muchie într-un alt loc amenajat pentru odihnă şi după alte 15 minute ajungem în Poiana Pătrunsa (980 m), în dreptul unui panou informativ. De aici, la 100 m de coborât prin poiană înspre vest se află un spaţiu de campare amenajat. Tot aici se găseşte şi izvor. 50 m mai sus de panou se află stâlpul indicator ce marchează intersecţia cu traseul nr. 6 marcat cu punct galben, ce urcă în creastă la Curmătura Builei.

De la intersecţie pornim înspre est, printre chilii, trecem de biserica nouă, de clădirile principale şi biserica veche şi ajungem la o troiţă cu izvor. Continuăm înspre est, traversăm o vale, urcăm în muchia marcată cu o cruce, coborâm în valea următoare unde întâlnim o altă troiţă cu izvor, urcăm din nou prin fâneţe până ajungem la marginea pădurii în dreptul unei troiţe de lemn. De aici poteca intră în pădure şi după traversarea unei alte văi ajungem la capătului drumului forestier. De aici coborâm în stânga pe drum, care coincide cu limita Parcului Naţional Buila-Vânturariţa (marcată cu pătrat roşu în chenar alb) până în vale la o rampă de încărcat buşteni, unde întâlnim o troiţă. De aici drumul devine mult mai bun, pe curbă de nivel şi după jumătate de oră ajungem la Schitul Pahomie (820 m), având în permanenţă în stânga priveliştea abruptului sud-estic al crestei.

În dreptul ultimei curbe, până a ajunge la schit, întâlnim intersecţia cu traseul nr. 9, marcat cu punct albastru, care urcă în creastă în Şaua Ştevioara. Tot aici se află şi izvor. Înainte de a coborî la schit trecem pe lângă un panou informativ şi un spaţiu de campare.

De la schit continuăm să coborâm pe drumul forestier, trecem de cascada Izvorului Frumos şi de intersecţia cu traseul nr. 10 marcat cu punct galben care urcă în creastă în Curmătura Oale şi ajungem după 3 km în Valea Cheia (680 m), intersecţie unde se află o troiţă, panou informativ şi stâlp indicator (intersecţia cu traseul nr. 12 marcat cu triunghi albastru care urcă pe Valea Cheia). De aici până în sat traseu este comun cu traseul nr. 12. De la intersecţie coborâm pe vale şi ajungem după 9 km în Satul Cheia, trecând pe rând printr-un scurt defileu săpat de Râul Cheia în conglomerate, de Văile Cracul Tisei, Valea Lupului şi Călăuzul Mare, afluenţi de dreapta ai Râului Cheia. La 3 km de sat ajungem la Schitul Iezer, după ce trecem de un canton silvic şi încă o cabană.

Pagină realizată de Asociația Kogayon din proiect finanțat de
Administrația Fondului pentru Mediu și cofinanțat de RNP Romsilva
Flag Counter